"Jag träffade vänner för livet." ▲ Varför Lesbiskt Läger 2016?

nico.jpg

[SYNTOLKNING: Bild på Nico looking fly bakom ett DJ-bås.]
[SYNTOLKNING: Bild på Nico looking fly bakom ett DJ-bås.]

Nico är en av de många fabulösa deltagarna jag mötte på Lesbiskt Läger 2015. Nu engagerad i Lesbiskt Makt på en nationell nivå, är hen även med och driver queerklubben QueerQaos i Malmö som DJ Commitment Issues, och hjälper även till vid Lesbiskt Frukost Malmö. Till skillnad från de kommande intervjuerna så skedde intervjun med Nico i person; därav är språket lite mer avslappnat men har förhoppningsvis fortfarande ett mysigt flow. Let's go!

 

Varför sökte du till Lesbiskt Läger 2015?

När jag och min vän såg att det kommit ut information om ett lesbiskt läger på Facebook så sökte vi, och vi tänkte liksom "Åh, vi ska åka dit och vi ska äntligen få använda våra rätta pronomen! Och könsneutrala namn och få se hur det känns." Sen visade det sig att jag kommit in och inte hon, och då var ju grejen att jag skulle åka dit helt själv. Jag kände ju ingen annan som tänkt åka, kanske bara en person. Men jag gjorde det ju ändå, och så hade jag the time of my fucking life även om jag inte kände någon! Jag träffade vänner för livet! Det låter jätteklyschigt, men det är fan sant!

Vad var det du tyckte var bäst med lägret? Finns det någon aktivitet eller aspekt av lägret som du tyckte var extra speciellt?

Det finns jättemycket! Men det första som "comes to mind" är inte bara det att alla ledarna var så engagerade när det kom till deltagarna, utan att det var så bra workshops också! Jag minns en ledares workshop där vi fick reda på hur vi skulle handskas med folk på internet till exempel; hur vi skulle kunna bryta ner deras argument och förstå oss på strukturen av det bättre. Typ "har ni någonsin varit i en situation där ni VET att det personen säger är helt fel, men ni vet inte riktigt hur ni ska framföra det på bästa möjliga sätt?". Så vi kunde lära oss att inte bara reagera med känslor och tänka typ "you're an idiot", utan mer typ "THIS IS WHY you're an idiot".

Hela grejen var lite som att utbilda sig själv, men det var inte alls som en skola. Det var typ gött häng.

Vad har du tagit med dig efter lägret?

Efter lägret så tog några av ledarna kontakt med mig och frågade ifall jag ville göra saker med Lesbiskt Makt, typ blogga, DJa och så. Så de lät en inte bara hänga kvar i luften utan de fick en verkligen att bli engagerad och "snappade upp" en. De såg en. Så vad jag tog med mig från det var att våga stå på mig, och att våga backa mina vänner när skit händer. Och allt det här har ju också börjat min karriär inom klubb-branschen och så. Så det har ju bara kommit en massa bra grejer från att jag deltog i lägret!

Varför tycker du att en ska söka till Lesbiskt Läger 2016?

Något som är jättebra är ju att Lesbiskt Makt och Lesbiskt Läger inte bara är för lesbiska ciskvinnor, vilket namnet kan föreslå. Du kan komma dit som transperson, icke-binär transperson, queer, bisexuell, och så vidare; du behöver inte identifiera dig som lesbisk ciskvinna alls.

Du kan verkligen få andas ut, och speciellt som rasifierad också - det var många av ledarna som också var rasiferade, vilket var jätteskönt för oss. Vi kunde liksom identifiera oss med saker de berättade om sig själva och samtidigt kunde de bekräfta att det inte bara är vi som inbillar oss hur vitt det kan vara i queera rum.

Och du kommer bort från alla krav. Det är bara att vara där, vakna i tid, och sug åt dig all information du kan, för det finns så mycket att lära sig. Inte bara på alla workshoparna, utan från de andra deltagarna också.

 


Nico går att hitta på bl.a
▲ Soundcloud ▲ Instagram ▲ Twitter Facebook ▲ 

Intervjuer med deltagarna och lägerledare från Lesbiskt Läger 2015 görs av mig, Vanessa, och kommer att läggas ut här på hemsidan och på instagram fram tills sista dagen att anmäla sig till Lesbiskt Läger 2016, 30 April! 

Bild för Vanessa
Vanessa
Queer, black superhero. Aktivistnörd by day, badass booty-shaker by night.

Relaterade artiklar

Århundradenas fest

I somras gjorde Lesbisk Makt tillsammans med The Unstraight Museum och...

REGNBÅGSMAMMAS REKOMMENDATIONER #8

Hej Regnbågsmamman! Hur ska en göra när en inte kan dricka alkohol, orkar vara...

Dyke-pepp och dyke-depp.

ÄNTLIGEN! Räddningen är här! Bakom första luckan i vår lesbiska julkalender...