"Brittis" Brittmarie Brax

Brittmarie Brax röst och poetiska texter berörde många deltagare av Göteborgs lesbiska musikscen som växte fram under 1970 talet. Så här skriver vännerna om Brittmarie i konvolutet på den skiva som sammanställdes och gavs ut i liten upplaga av bland annat Christina Kjellson och Stina Sundberg 2003 i Göteborg.

"Brittmarie ”Brittis” Brax skrev sin första sång 1972. Det var ”Minnet väcks”, en kärlekssång skriven till en kvinna. Hennes texter berör alltid. Varje ord var viktigt. Brittis fortsatte att skriva fram till sin död i november 1998. Det blev ett 30-tal sånger. Under de första åren framträdde Brittis ofta sina visor på olika arrangemang inom kvinnorörelsen. Ibland ensam med sin gitarr, ibland tillsammans med gruppen Kvinnoväsen. Längre fram vidgades publiken och hon uppträdde för det mesta tillsammans med akustiska musiker. 1994 gick Brittis på vislinjen på Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Därefter hade hon en självklar plats på visscenen.”

Foto av Gun Andersson.

Läs mer om götebrogs lesbisk musikscen som växte fram under 1970 talet i Marie Hagbergs text om Kvinnoväsen här.

Bild för Lesbiskt Arkiv
Lesbiskt arkiv samlar på bitar av den lesbiska historien, med målet att lägga ett pussel över lesbiskt liv, kamp och kärlek genom tiderna.