REGNBÅGSMAMMAS REKOMMENDATIONER #5

Hej Regnbågsmamman,

Hur kommer jag ut med att jag är Lesbisk för min familj? Jag bor fortfarande hemma och jag är tror inte mina föräldrar kommer ta de bra. Jag har hört min mamma säga att hon tycker att vara gay är onaturligt och att hon inte “fattar varför bögarna ska ha en egen parad”

-babydyke


 

Kära Regnbågsbarn,

Mitt hjärta krossas över att du känner att dina föräldrar skulle ha en dålig reaktion på den du är.

Av vad jag kan förstå verkar det som du är bekväm med att säga att du är Lesbisk och vara den du är, vilket är fantastiskt!

Ibland kan det kännas lättare och ibland svårare att komma ut. Det är trist att samhället och omvärlden ofta har en heteronormativ, binär syn och antagande av andra. Att en kan känna sig tvungen att ”komma ut” om en får frågan ”har du pojkvän?” exempelvis. Då en istället kunnat fråga ”har du en partner eller sambo?” som är en mer inkluderande fråga och som inte sätter lika stor press på Hbtq- personen.

Det viktigaste är att du trivs med den du är och att du inte behöver ”komma ut” exempelvis i den bemärkelsen att du ska sätta dig ner med dina föräldrar och ha ett allvarligt samtal där du säger ”Jag är lesbisk”.

Vissa väljer att kanske komma ut för sina vänner först, eller personer som de känner skulle ta det bäst, det är viktigt att du gör det du känner dig mest bekväm och trygg med.

Nu vet jag inte om du redan kommit ut för dina vänner men om du känner att de kommer ta det bra - börja med att tala om för dem. Du ska inte behöva känna dig ensam, även om du bara talar om för en person.

Jag förstår att det kan kännas jobbigt att du oroar dig över hur dina föräldrar kan reagera, för människor kan ibland förvåna en på ett bra eller mindre bra sätt.

Om du inte känner dig trygg i att komma ut, att du exempelvis tror att du kommer fara illa på något sätt - vänta med det. Att folk tar det illa brukar det bero på okunskap och osäkerhet och kom ihåg att det ALDRIG är något fel på dig och att du har rätt att vara den du är.

För att få en känning på hur dina föräldrar skulle reagera på skulle jag föreslå att “testa” dem genom att tala om homosexualitet och queerness. Försök att ta upp det om det kommer naturligt, kanske om ni ser en person som är HBTQ tillsammans på tv och försök få igång en diskussion kring det.  

Jag vill också tipsa om att kika in dessa platser om du känner att du behöver stöd:

http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Har-kan-du-fa-hjalp/Sexuell-identitet-och...

http://www.umo.se/Fraga-UMO/Fragor-och-svar/Har-ni-nagra-tips-pa-hur-man...

https://rfslstockholm.se/medlemsgrupper/flatpatrullen/

http://lesbiskmakt.nu/forgive-me-thats-not-interesting-question-1

http://lesbiskmakt.nu/fem-flator-komma-ut

Med färgstarka kramar

Din Regnbågsmamma

Din lesbiska guru
Lägg till ny kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras.