Nu startar ett nytt Lesbisk Makt - projekt!

Myter och Verkligheter - En Lesbisk Odyssé är ett projekt som synliggör och utforskar lesbisk historia och nutid i Norrland. 

Vi vill utmana den normativa historieskrivningen genom att synliggöra lesbiskhet från de norrländska länen. Vi involverar alla personer som anser att termen "lesbisk" är relevant för att beskriva deras drömmar, begär, handlingar, sexuell och social praktik som de lever ut, har levt ut tidigare eller någon gång önskat uppleva. Det inkluderar cis-personer, ickebinära och t-personer. Det kommer vara viktigt för projektet att ha en stor bredd i ålder, epoker, könsidentitet, etniciteter, funktionsvariationer och sexualiteter.

Projektet ska utforska gränserna mellan fakta och fiktion, myt och verklighet, när det gäller vilka berättelser som har betydelse i skapandet av lesbiska identiteter. Konst och konstnärliga processer kommer att vara självklara verktyg för att fylla de luckor av glömska som bildats där fördomar och normsystem dragit fram. 

Under projektets gång kommer vi att gräva i arkiv, arrangera hemliga sällskapsmiddagar, hylla de som gått före oss, fotografera intima möten av olika slag, sprida queerhet i det offentliga rummet och mycket annat. Under 2018 rullar ett lesbiskt museum ut på vägarna för att sprida, samla mer material och fira den lesbiska gemenskapen till så många som bara är möjligt! 

Projektet bygger på deltagande! 

Nu levande lesbianer, icke-binära och transpersoner ska ha makten över sin egen historia. Vi är tacksamma för alla bidrag i form av spår, tips, rykten, sanningar, osanningar och fantasier. Inget är för litet och inget är för stort. Fråga din mormor, gräv i familjealbumen, prata med den där tanten på din barndoms gata som aldrig gifte sig, och så vidare. 

Gå gärna med i vår facebookgrupp och gilla vår sida för att bara njuta av flödet eller för att tipsa oss om lesbiska spår. Du kan även maila till odysse@lesbiskmakt.nu

Projektet kommer att arrangera labb runtom i alla län där vi hittar på otyg, myser, fotograferar, diskuterar historia, väljer vad som ska ställas ut, med mera. Håll utkik i facebookgruppen och Lesbisk Makts eventkalender för att se när ett labb arrangeras i närheten av dig!

Hjälp oss att fucka med den heteronormativa, patriarkala, normfunktionella, vita versionen av historien! Hjälp oss visa att Norrland inte bara varit en plats som queers har lämnat för storstäderna, utan också en plats som vi och de som gått före oss har valt, verkat i, drömt om, formulerat begär i och en plats där vi byggt våra liv.

Tack på förhand!

<3  <3  <3

Sara och Elfrida

Bild för Lesbisk Makt
Admin