Moms Mabley

Radioprogram av Birgitta Tollan om Moms Mabley, en av de första att skämta offentligt om rasism och homosexualitet i USA.

Moms Mabley föds som Loretta Mary Aiken 1894 i North Carolina och dör 1975 i New York. Under 1920- och 30-talen uppträder Moms Mabley i manskläder. Framför allt när hen gör sina lesbiska standup-akter. Senare blir hens scenpersonlighet en tandlös sjavig hemmafru iklädd sladdrig hatt. Allt för att framstå som en ofarlig och blid tant. Hen tar ut sina löständer för att likna sin egen mormor som hade varit slav.

Moms spelar in mer än 20 album från sina föreställningar. Hen uppträder i TV och i filmer, t ex The Emperor Jones med operasångaren och människorättsaktivisten Paul Robeson. 1962 gör Moms sin debut i Carnegie Hall för en vit publik. De TV-bolag där hen medverkar blir utsatta för stark kritik från patriotiska och ärkekonservativa grupper på grund av de progressiva budskapen i Mableys texter och sånger.

I programmet medverkar även Nour EL-Refai och musikern Renée Baker från Chicago.

Lyssna på hela programmet här >>> från 18:08.

Bild för Lesbiskt Arkiv
Lesbiskt arkiv samlar på bitar av den lesbiska historien, med målet att lägga ett pussel över lesbiskt liv, kamp och kärlek genom tiderna.