Magiska fredagstips!

Med dessa tips håller du dig upptagen hela helgen. Du behöver inte ens lämna hemmet - gör som en vampyr och stanna inne i mörkret istället!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Kobra - Häxans återkomst är en dokumentär om den moderna häxan, hur det är att vara häxa och vad det innebär 2017, men berättar också om rock och metalgruppen Rockbitch som debuterade på 90 talet. Rockbitch bestod av ett gäng häxor och blev kända i och med sin provocerande image och sitt fria uttryck för sex på scenen. De flesta av dem ingick och ingår fortfarande i ett polyförhållande med varandra och lever numera i ett häxkollektiv i Storbritannien. I dokumentären berättar de om sin musik och sitt förhållande till de ritualer de utförde på scen. Dokumentären innehåller sexuella klipp. Den finns att kolla på HÄR.

Buffy the vampire slayer har inte bara världens bästa queera häxa Willow bland karaktärerna, utan en hel mängd andra intressanta och feministiska karaktärer - det är helt enkelt antagligen världens bästa TV-serie. Willow börjar inte med häxkonst förrän i tredje säsongen, men hon är en supersmart och snäll datornörd innan dess, så det är väl värt att kolla in de tidigare säsongerna. Det enklaste sättet att titta på serien är på Netflix. Alla säsonger finns även på DVD för den samlingsbenägne med några slantar på kontot.

Stuff mom never told you är en podcast från How stuff works som fokuserar på kvinnor och kvinnofrågor, men kan uppskattas av alla feminister! I avsnitten Feminist Withcraft och Hollywood witches talar co-hostsen Cristen och Caroline om relationen mellan feminism och häxkraft och häxor i populärkultur.

Engelsfors boktrilogi består av introduktionsboken Cirkeln, Eld och den avslutande boken Nyckeln. Böckerna handlar om sex väldigt olika tonårstjejer som just börjat gymnasiet, och har utöver det helt olika liv. Men det som för dem samman är att de upptäcker att de är häxor av olika fem elementen, där varsitt har unika förmågor. De måste förlita sig till varandra och lära sig hur de ska använda sina nyfunna krafter, för att stoppa en uråldrig ondska och en nära förestående apokalyps.

Huvudpersonerna som vi följer är Minoo, Vanessa, Linnea, Ida, Rebecka och Anna-Karin. Dock det som gör boken lesbisk (SPOILER!) är att de som först verkar vara den “typiska” partytjejen Vanessa, och alltid svartklädda samt dekadenta Linnea, formar en intim vänskap under böckernas gång, som sedan utvecklas till en romans. Det faller då inte offer till queerbaiting utan det visas att de har ett etablerat kärleksförhållande i sista delen “Nyckeln”.

The Craft, från 1996, är världens bästa häxfilm, som följer fyra utstötta tonårstjejer som börjar utöva häxeri och magi för att hämnas på sina fiender. Tjejerna blir väldigt nära varandra, och skyddar varandra mot allt. De håller händer, pussas under en magisk ceremoni - och det är inte svårt att se att Nancy är svartsjuk för att hon är kär i Sarah. Tjejerna kallar sig själva för “weirdos”, har på sig typiskt lesbiska kläder, och för många är det självklart att The Craft är en lesbisk kultfilm. Filmen finns tyvärr inte på svensk Netflix, men borde inte vara alltför svår att få tag på.

Brujos är en webserie skapad av Ricardo Gamboa and Reshmi Hazra Rustebakke, som handlar om fyra homosexualla latinos som alla är båda doktorander och häxor - närmare bestämt brujos. Serien har som mål att berätta queera rasifierade personers berättelser utanför den vita blicken (white gaze) och på sina egna villkor. Den är även uttalat politisk och utmanar rådande maktstrukturer och normer. Som Gamboa uttrycker det“Brujos isn’t about people of color or queer people of color succeeding or finding love in the normative world. It’s about them taking that world down and living their lives effectively in the antimatter of white supremacy and heteropatriarchy”.

Du kan se serien gratis HÄR. Vill du ändå bidra (obs, bra grej att stötta rasifierade och queera skapare om en har råd!) kan du göra det HÄR.

Bild för Tova Crossler Ernström
Tova Crossler Ernström
En avig liten Hufflepufflare. Medlem i redaktionsgruppen

Relaterade artiklar

HBTQ-erotik-klassiker

Sebastian Lönnlöv tipsar om kända och mindre kända pärlor ur...

LESBISK JULRIMSTUGA #3

Vintern smyger sig på och snart är den här! Julen! Känner du Julstressen? Och...

LESBISK JULRIMSTUGA #2

Vintern smyger sig på och snart är den här! Julen! Känner du Julstressen? Och...