Lucka #9 DIY - Dyke It Yourself

Winter is coming och oavsett om du firar jul eller inte finns det antagligen någon som kommer att vänta sig presenter från dig, eller så är du kanske helt enkelt en av de personer som genuint tycker att det är bättre att få än att ge. För dig som vill hålla det antikapitalistiska skenet uppe eller bara är pysslig av naturen kommer här lite tips på klassiska, lesbiska DIY-presenter:

Tryck en tröja
Du behöver:
 - Schablonplast (du kan köpa färdiga eller på rulle och skära ut själv)
 - Textilfärg
 - Penslar och/eller svampar
 - Papp-ark lika stort som ditt motiv
 - Kniv att skära ut med
 - En tröja du vill trycka på

Ända sedan Sapphos dagar har den lesbiska tryckt sin egen merch för att sprida sitt budskap om lesbiskhet med hjälp av ordvitsar och TV-program med lesbisk undertext. Vill du och din special someone inordna er i denna mångtusenåriga tradition är detta presenten för dig!
Välj ett motiv och skär ut det ur plasten. Lägg upp plagget du vill trycka på på en plan yta och lägg in papp-arket inuti tröjan så att färgen inte kommer läcka igenom till andra sidan. Tejpa fast plastschablonen du vill använda på tröjan och fyll i den med textilfärgen. Vissa använder svampar: jag tycker att det lätt flyter ut och är svårt att kontrollera. Det finns textilfärg som spray, jag har aldrig prövat det själv men tror att det kan fungera utmärkt. Jag brukar måla i med penslar för att det är lättast att få det att inte flyta ut, dock kan penseldragen synas om en inte jämnar ut ordentligt. Du får helt enkelt bestämma själv vilken metod som passar dig bäst! När motivet är målat låter du det torka på en plan yta. När det torkat vänder du plagget ut-och-in och stryker över det målade i ett bar minuter, se till att du täcker allt! Detta är för att fixera färgen så att den inte försvinner vid tvätt.

Funkar även till: roller-derby-personer, roliga pappor.

Krymp-plast
Du behöver:
 - Krympplast (finns på t.ex. Panduro)
 - Permanenta pennor
 - En ugn eller värmepistol 

Är du the crafting kind har du säkert hört talas om krymp-plast förut, men har du inte kommer här lite tips och trix! Välj ett motiv och vad du ska göra med plasten; du kan göra smycken, pins, nyckelringar eller bara underbart onödiga små plastgrejer som du kan gömma i dina crushes jackfickor för att låta dom veta att du tänker på dom/vara creepy.
Rita ditt motiv på plasten antingen för hand eller skriv ut en bild och lägg under och kalkera med en permanent penna. Tänk på att det kommer krympa till ungefär en tredjedel av sin storlek. Klipp sedan ut det och lägg det i ugnen på 160 grader i ca 5 minuter. Varning för anala pysslare: det kommer rulla ihop sig till murkel-liknande proportioner och du kan behöva be någon att sitta på dig för att låta bli att släta ut det. MEN! Det kommer, om du låter det, veckla ut sig igen och bli slätt och ge dig full katharsis från dina tvångstankar för en liten stund. När det vecklat ut sig igen, ta ut det ur ugnen och lägg det DIREKT under något tungt och låt ligga tills svalt.

Funkar även till: Fatta-tjejer, barn som passerat den orala fasen, personer som gillar plast (dvs jag).

Katt-mugg
Du behöver:
 - Någon slags bildbehandlingsprogram
 - Hitta ett företag som trycker på muggar (tex Vistaprint )
 - Bilder på katter

Föremålet för ditt present-givande har antagligen, om hen också är lesbisk, någon gång haft och älskat ett husdjur. Antagligen var/är det husdjuret en katt. Tillskansa dig på något sätt en bild på detta djur, beskär den kanske i en lämplig gullig form (t.ex. ett hjärta) med någon slags bildbehandlingsprogram(alla datorer har ett!) och spara som png. Hitta sedan ett företag som trycker bilder på muggar och följ instruktionerna på hemsidan.

Funkar även till: mammor, kräftor samt alla människor med två ögon och ett hjärta.

Lycka till och var varsamma med era fingrar bland limmande och saxande!
 

Bild för Signe Bjelkenäs
Signe Bjelkenäs
Webbutvecklarstudent som jobbar på att bemästra semikolonet. Medlem i redaktionsgruppen