Lucka #4 TV-tips

Ett skepp kommer lastat med fem TV-serier som inte bara är bra, utan även snälla mot ditt psyke. Ingen av dem handlar om vita, heterosexuella män med tveksam moral, och de kan sträcktittas utan att ge mardrömmar om vare sig seriemördare eller sexism!

 

Wynonna Earp

Demoner! Romantik! Systerskap! På Wikipedia beskrivs denna serie som en “Canadian-American supernatural Western horror television series”, och det är väl det närmaste man kan komma en rättvisande sammanfattning. För en mer missvisande bild, vänligen se samtalet efter att en av karaktärerna attackerat en demon med sax (“Chrissie said she scissored a stripper”).  

Broad City

Broad City är rolig, äcklig, gullig, modern, klassisk, absurd. Den är baserad på en web-serie, som är baserad på den verkliga vänskapen mellan skaparna Illana Glazer och Abbi Jacobson, som antagligen är baserad på feministisk magi. Om du någonsin tänkt “Varför finns det inga stoner-komedier med kvinnliga karaktärer???” så är det här TV-serien för dig. 

The Fosters

The Fosters handlar om familjen Adams-Fosters: Lena och Stef, och deras barn Brandon, Mariana, Jesus, Callie och Jude. Det är ett familjedrama i hela bemärkelsen av ordet - familjer i alla dessa former, och dramatiska vändningar som emellanåt skulle kunna konkurrera med de såpigaste såpoperor. Samtidigt finns det mycket att känna igen sig i, och plats för samhällsproblem såväl som personliga konflikter i seriens berättande. Här finns massa hjärta, och gott om tillfällen att gråta ut de där tårarna över patriarkatet/vintermörkret/ditt krossade hjärta som du inte lyckats få ur dig tidigare.

Supergirl

Supergirl är en av TV-nätverket CW:s serier baserade på superhjältar från DC Comics. Utöver dynamiska och starka relationer, mellan lika dynamiska och starka kvinnliga karaktärer, är den även full av fina budskap om hjältemod, solidaritet och jämlikhet. I andra säsongen dyker den lesbiska polisen Maggie Sawyer upp och queerar till serien ordentligt! Om du är i behov av en dos feelgood med feministisk vinkling är detta säkraste kortet.

Grace and Frankie

Grace och Frankie är inte särskilt lesbisk - förutom att den handlar om två kvinnor som bor tillsammans, och att Lily Tomlin spelar en av dessa kvinnor. Serien börjar med att huvudpersonerna får reda på att deras makar har haft en affär med varandra i flera år. Nu vill de gifta sig och starta sitt liv tillsammans, och Grace och Frankie har inte mycket annat val än att börja om med sina liv de med. Det är en ärlig skildring av mänskliga känslor och reaktioner, och som sådan blir den emellanåt mörk, men i grunden är det en hoppfull berättelse med mycket empati och humor. 

 

 

En avig liten Hufflepufflare. Medlem i redaktionsgruppen
Lägg till ny kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras.