Lucka #2 RECEPT FÖR VEGANSKA PEPPARKAKOR

Jag heter Kurt och jag är varken vegan eller bra på att baka. Men jag ska visa er hur man gör veganska pepparkakor utifrån Ica.se’s recept. Ni kan följa receptet här men följa hur det går för mig här. 

Jag började med att blanda brun farinsocker, ljus sirap, och vatten i en kastrull. Det stod att jag skulle “koka upp blandingen” men jag fattade verkligen inte vad dom menade med det. Koka upp? Skulle det bli som karamell? Skulle det bara fortsätta vara en konstig vätska? I efterhand tänker jag att det kanske bara skulle bli ganska varmt, men jag är ingen bagare, så jag vet faktiskt inte.Jag inkluderade inte vatten i denna bild, för jag tänkte att ni nog vet hur det ser ut.
Såg inte jättemysigt ut.

Sedan skulle jag lägga in det mjölkfria margarinet och låta det smälta. Som sagt, jag är ingen bagare, men vet att det går snabbare när man skär upp smöret i flera bitar. Ni kan göra hur ni vill, eftersom det blir egentligen bara samma slutprodukt, men jag vill skryta lite.

 

Jag la in kryddorna, vilket var mald kryddnejlika, ingefära, och kanel. Jag glömde ta bild på kryddorna.

Plötsligt så såg jag att det stod “Låt SMETEN kallna utan omrörning”. SMETEN????? VADÅ FÖR JÄKLA SMET??? Det var ju bara en flytande vätska?? Hur var det en smet? Jag som ger upp så lätt kände mig så himla upprörd. Här försöker jag göra veganska pepparkakor men jag har redan misslyckats så mycket så det har blivit en flytande vätska istället för en gullig smet. Sedan insåg jag att det kanske bara är ICA-receptet som är jättedåligt. Jag bestämde mig för att fortsätta koka upp blandningen tills jag kände att den blivit lite lite tjockare. Det blev väldigt bubbligt och ibland trodde jag att jag höll på att koka upp kola eller något. Jävla Ica.se.

Jag lät “smeten” kallna och började lägga in mjölen och bikarbonatet. Nu började jag se en riktig smet växa fram!! Det var inte dock inte så kul eftersom man måste ha värsta armmusklerna för att röra om smeten vilket jag inte har, så ta några pauser för att samla dina krafter om det blir för jobbigt.

 

 

Nästa steg i receptet är att linda smeten in i plastfolie och sedan låta den sitta någonstans kallt tills nästa dag.

Jag stirrade ner mot den tröga och tjocka smeten. Om jag skulle behöva jobba med denna smet imorgon skulle jag behöva bli vän med smeten. Jag döpte hen till Solveig och jag tog massa selfies med hen för att försöka bli tillräckligt motiverad för att orka vänta en HEL DAG på att få fortsätta baka pepparkakor som kanske inte ens skulle bli bra.

 

Bye bye Solveig! När jag la hen i kylskåpet tittade jag inte tillbaka. För att jag visste innerst inne att jag skulle behöva bli hens lieman.

Det hade gått en hel dag och Solveig hade blivit jättestel. Fattade inte hur jag skulle kunna rulla degen. Gick bara inte. Mitt knep var att skära Solveig i mindre bitar (aj!) och lägga bitarna i mikrovågsugnen i typ 10 sekunder. Då blev det möjligt att rulla den degen.La en massa mjöl på brädan och den där grejen. Har glömt namnet.


 

 

 

Allt verkade gå jättebra. Jag tänkte, nu har jag gjort det! Nu kan ingenting gå fel! Trodde jag….

Pepparkakorna växte som $!&%!!!!! Pillade på några med min kniv och kakorna var jättemjuka. Kunde inte tro mina ögon. Vad hade jag gjort nu?

Lyckligtvis så krymptes de efter ett tag, men eftersom de också stelnades när de togs ur ugnen så var det flera pepparkakor som antingen var för tröga eller för hårda. De såg också lite skrynkliga ut. Men hallå, jag är varken vegan eller bagare. Jag vet inte vad veganska pepparkakors konsistens ska vara. Men dom smakade som pepparkakor!

Mina syskon kom till och med och ÅT några pepparkakor. Och de kom tillbaka och tog fler! Min lillasyster sa att dom var goda, vilket jag häpnades över. Jag hade säkert inte gjort något fel. Det som var fel var kritiken jag riktade mot mig själv. Pepparkakor är pepparkakor, fastän om deras konsistens är udda. Hoppas ni har en trevlig december allihopa.

Bild för Kurt K
Kurt K
Bisexuell filmfanatiker med ett hjärta av kattguld.