Lucka #1 Serier

aror_0.png

Omslag till Johannasviten, av Patrik Rochling och Li Österberg
Omslag till seriealbumet Åror, av Elias Ericson.

Stanna hemma och läs en serie!

Lesbisk makt tipsar om queera serier som kan hjälpa dig hålla värmen under vintern. Några av dessa är slut på förlaget men alla går att låna på bibliotek. 

▲ Åror
Av Elias Ericson
Galago, 2013

"Den här kroppen är inte min. När jag ser den får jag samma känsla som när man ser förvrängda synvillor. Förvrängda perspektiv. En stark känsla av att det här är fel. Inte fult. Fel. Malplacerat. Som att hälla peppar i chokladmjölken. Grillkrydda på jordgubbsglassen. Som om man hällt salt och peppar på gröten istället för kanel och socker. Fast såna småfel är ju så kortvariga. Det är lite äckligt i några sekunder, så går det över sen.

Men för mig

är det äckligt hela tiden."

I Elias Ericsons serieromandebut möter vi Mika, som är 16 år och livrädd. För livet, främst. När hen inte är i skolan ligger hen på sängen i sitt rum och försöker att inte gråta. Något i hens liv är fruktansvärt fel, men när hen träffar den sociala, på gränsen till påträngande Izzy börjar det kanske, kanske ställas till rätta.


▲ Nattbarn
Av Hanna Gustavsson
Ordfront Förlag, 2013

Ingrid är 14 år och vill helst vara ifred med sin dator. Under aliaset "Nattbarn" hänger hen på olika forum när hen inte är upptagen med att googla könsorgan. Det är Ingrids tillflykt från en mördande tråkig tonårstillvaro och en mamma som precis blivit ihop med den otroligt störande Bosse.

När Ingrid precis har börjat åttan visar det sig att skolfotografen delar hens intresse för hårdrock, och de inleder en hemlig vänskap på internet. En fredag när mamman är hos pojkvännen passar Ingrid på – hon ska möta fotografen i verkligheten…

▲ Iggy 4-ever
Av Hanna Gustavsson
Ordfront Förlag, 2015

Iggy går i åttan och hatar sitt liv i största allmänhet. Skolan är tråkig, killarna är störiga och stämningen mellan hen och bästisen Julle blir allt mer irriterad. Till råga på allt går Iggys mobiltelefon sönder och katastrofen är ett faktum. Iggys mamma är trött på att inte kunna kommunicera med sitt barn. Incidenten med mobiltelefonen blir droppen, och Iggy försöker desperat hitta en lösning på problemet.

I ett försök att fly de störiga killarna i skolmatsalen hamnar Iggy och Julle med ett gäng i nian som de blir kompisar med. Det blir starten på något nytt och spännande, samtidigt som en ny rivalitet blossar upp. Iggy blir plötsligt  plågsamt medveten om saker hen inte tidigare fått syn på, och relationen till Julle blir allt mer komplicerad. Utan vare sig smartphone eller pengar måste Iggy hitta en väg ut ur sin ökande frustration över omständigheter hen inte kan påverka. På Valborgsnatten ställs allt på sin spets och något händer som kanske, kanske får saker att förändras…

 

▲ Frances 1-3
Av Joanna Hellgren 

Frances 1
Galago, 2009
Frances 2
Galago, 2010
Frances 3
Galago, 2012

Efter att ha förlorat sin far skickas sjuåriga Frances att bo hos sin faster Ada. Stämningen i det nya hemmet är kylig. Ada har blivit familjens ofrivilliga skyddsängel, då hens gamle far glömt allt utom sin vresighet och hens syster har fullt upp med sitt eget polerade liv. Den enda egna tid som återstår för Ada är nätterna, då hen återskapar en dunklare version av sitt tidigare liv. Frances är van vid att skickas omkring och lämnas kvar. Hens attityd till fastern är iakttagande och skeptisk. Hen söker intressantare saker i omgivningen: dandyn till granne och hens vinthundar samt en mindre solkig orsak till sin pappas död. Frances sköter sig själv men hens ankomst sätter igång en rad händelser som förändrar livet för både henne och Ada. Intresset för den stiliga damen i porten bredvid är nämligen något de har gemensamt.


▲ Trollkungen
Av Kolbeinn Karlsson 
Ordfront Förlag, 2009

I Trollkungen får vi veta hur det var i den verkliga vilda västern och vad Tolkiens dvärg Bombur egentligen upplevde sedan hen fallit i den förtrollade floden. För att inte tala om den rörande berättelsen In These Woods We are Ewok Kings där två håriga, muskulösa män drar sig undan i vildmarken där de till sist belönas av skogens ande för sin hängivenhet och sitt hårda liv de tillåts att föda var sitt barn.


▲ Cowgirls
Av Karolina Bång
Ordfront Förlag, 2011

Karolina Bångs seriealbum Cowgirls är en samling erotiska serienoveller som utspelar sig i en westernvärld helt utan biologiska män. Det är berättelser om queera, lesbiska cowgirls som dansar linedance, spelar banjo, åker godståg, slåss, cruisar i parker och har väldigt, väldigt mycket sex. Deras värld är snuskig och utopisk med en feministisk och aktivistisk anda av att förändra stigmatiserade könsroller och ensidiga beskrivningar av vår världs kroppskultur


▲ Alternativet
Av Karolina Bång
Galago, 2013

Djungeln av självhjälpsböcker, livsstilscoachning, och terapi baserad på värderingar utifrån tvåsamhet och heteronormativitet breder ut sig. Mitt i det försöker Karolina Bång likt Dr Phil ge svar på var Alternativet finns. Hur kommer det sig att frågan varför du inte skaffat barn är så mycket vanligare än frågan varför du skaffat dem? Hur kan du hitta dig själv, din biologiska klocka och ett socialt levnadssätt som inte enbart baseras på hur du förväntas bete dig enligt normen?

▲ Jag drömde att jag var gravid i natt
Av Sara Elgeholm
Ordfront Förlag, 2015

Sara har sedan länge närt en dröm om att bli förälder. Men hur gör man det när man inte lever i en heterosexuell relation eller ens med en enda utvald partner utan vill kunna älska och ha med sig flera i sin familj? I Jag drömde att jag var gravid i natt får vi följa med i Saras tankar kring projektet att skaffa barn genom sin naket ärliga dagboksskildring vecka för vecka. Det är en berättelse om inseminationskliniker i Danmark, privata hemsidesdonatorer, killragg, religiösa föräldrar och om de kliniska faktorerna det innebär att vara 35.

 

▲ Saffo - en flatas dagbok
Av Sarah Westermark
Normal, 2006

Året är 1994. En förvirrande tid på många sätt för Saffo 18 år, men en sak var säker: hen var hetero. Nog var hon det, allt. Visst ryckte hon till varje gång hon hörde ordet "lesbisk" och visst hade hon läst boken "Stekta gröna tomater" bara för att någon hade nämnt att filmen hade lesbiska undertoner och visst gick k.d. langs album "Ingenue" på repeat i cd-spelaren, men det hade inget med hens sexualitet att göra. Nixan pixan. Killar, det var hens grej. Och det var därför hen skickat in en annons till en tidning för att få brevvänner…

Boken går att låna på biblioteket.

▲ Smålands mörker
Av Henrik Bromander
Galago, 2012

Smålands mörker är en episk berättelse från det småländska höglandets djupa skogar som utmanar och utforskar konventioner och traditioner. Läs om en homosexuell fascist som ritar självbiografiska serier. Läs om kärleksfull vänskap som slutar i svek och en längre fängelsevistelse. Och läs om en bygd på sakta utdöende, en plats snart lika omodern och bortglömd som de egenhändigt utgivna fanzines som huvudpersonen Erik publicerar sina alster i. 

 


▲ Mitt Dåliga Samvete
Av Stina Hjelm 
Kolik Förlag, 2014

Gentrifieringen möter Möllevångens undre värld, i en odyssé över krogliv och olika stadsdelar. Mitt Dåliga Samvete är Stinas seriedagbok om ett liv och kärleksliv i Malmö under det sena 00-talet. Här skildras allmänmänskliga vardagshändelser och djupt personliga upplevelser. Boken både ställer och besvarar själv livets stora frågor: Vad har en sina plånbokskondomer till? Hur tar en bäst hand om sina skadedjur hemma? Vad är skillnaden mellan en tandläkare och en gynekolog? Hur botas hjärtesorg?

 

▲ Queer as Karin
Av Terese Oliw och Sanna Lindström
Kabusa, 2004

Seriealbum om Karin, ”den mesigaste flatan i stan”. Samira, Sonja och Susanne är hens coola ledsagare i den lesbiska vardagen. Tillsammans är de oemotståndliga förkämpar för kärlek, rättvisa och framför allt för billigare flatöl. Queer as Karin började som ett fanzine och serier om Karin har tidigare publicerats i Arbetaren och KomUt. Här får försynta Karin och hens egensinniga vänner breda ut sig i ett helt album.

Boken går att låna på biblioteket.

▲TRANS:IT
Av Marcus Linda Lindmark
Baba Books förlag, 2013

TRANS:IT är en berättelse där Marcus, en pojke på väg in i tonåren, upptäcker en ny sida hos sig själv och kliver på tåget till en omvälvande inre resa mot sitt nya jag, transvestiten Marcus Linda. Berättelsen skildrar Marcus många känslor som sorg, rädsla och förbjudna tankar - men också mycket glädje och humor! Och allt det här illustreras genom pennorna hos 27 olika tecknare.

▲Johannasviten
Av Patrik Rochling och Li Österberg 
Kartago, 2014

Vardagsnära med inslag av både drömmar, magi och realism får vi följa Joanna från tonår och frammåt trettio år i tiden. Johannasviten började som ett samarbete mellan manusförfattaren Patrik Rochling och tecknaren Li Österberg på nätet redan år 2000, med korta berättelser om en ung feminist Johanna. Projektet växte alltmer under åren och följde Johannas brokiga väg genom livet, med bifigurer, sidospår och tillbakablickar, och har nu vuxit till ett stort litterärt verk med det samlande namnet ”Johannasviten”.

Bild för Lesbiskt Arkiv
Lesbiskt arkiv samlar på bitar av den lesbiska historien, med målet att lägga ett pussel över lesbiskt liv, kamp och kärlek genom tiderna.