Lesbiska figurer i mytologin

godesses_4.png

Godesses
4 gudinnor med en galax i bakgrunden

Lesbiska personer och lesbiska förhållanden i historien har alltid döljts, för att förhindra att veta att vår identitet alltid funnits. Lesbiskhet finns även i mytologin faktiskt, och här är 5 stycken lesbiska i mytologin.

Amaterasu
Efter att den japanska solgudinnan Amaterasu bråkat med sin bror Susanoo, flydde hon till en grott och vägrade komma ut. Världen hamnade i total mörker och alla gudar försökte på olika sätt övertala henne att lämna grottan, men inget funkade. Till slut så kom gudinnan Ama-no-Uzome till grottan och framförde en sensuell strip-tease, vilket otroligt nog lyckades locka Amaterasu ut ur grottan. 

Hi'Iaka
Den hawaiianska gudinnan Hi'Iaka hade många förhållanden med olika gudinnor, som Wahineomo, Pauopalai, och hennes älskade Hopoe. Dock så har sagan ett sorgligt slut, där Hi'Iakas paranoida syster Pele som tror att hennes man vänsterprasslar med Hi'Iaka, bestämmer sig för att skada den som Hi'Iaka älskar mest - Hopoe. 

Iphis
För att slippa behöva mörda sitt barn, uppfostrar Telethusa sin dotter Iphis som en pojke. Hennes far Ligdus visste aldrig något om det, och när Iphis blir gammal nog så arrangerar hennes far ett äktenskap mellan Iphis och den vackra Ianthe. I denna grekiska myt så är det inte konstigt att Iphis blir kär i en kvinna, och de två blir otroligt kära i varandra och gifter sig.

Pomona
Pomona var en romersk gudinna som styrde över frukter och trädgårdar. Hon var väldigt vacker, och älskade hennes växter så mycket hon prioriterade dom över sig själv. Fastän hon blev uppvaktad av många gudar, som Silvanus och Picus, så var det ingen som hon intresserade sig för. Den enda gången hon faktiskt visade romantisk intresse för en annan person var när en äldre kvinna kom till hennes gård för att förföra henne.

Artemis
Den grekiska gudinnan Artemis kallades för 'kyskhetens' gudinna, eftersom hon aldrig hade några romantiska relationer till män. Däremot så stack hon till en skog med vackra nymfar, och hade vilda fester där de dansade, badade, och utforskade skogen - nakna. Kom det en man till skogen så mördades de direkt. Något som kan också användas för att visa att relationerna Artemis hade till nymferna var allt annat än platoniska, är att när en av nymferna skulle förföras av Zeus, så var han tvungen att klä ut sig som Artemis.
 

Bild för Kurt K
Kurt K
Bisexuell filmfanatiker med ett hjärta av kattguld.

Relaterade artiklar

Var är de lesbiska rösterna?

Var är kvinnorna? Lesbiska kvinnor som lever utanför vithetsnormen i Sverige...

Chako Paul City

In the winter of 2009 freelance reporter Beata Brattström, accompanied by...

REGNBÅGSMAMMAS REKOMMENDATIONER #8

Hej Regnbågsmamman! Hur ska en göra när en inte kan dricka alkohol, orkar vara...