Lesbisk litterär salong läser Roger och Rebecka

Datum: 
19 januari 2022
Tid: 
19:00-21:00
Plats/Lokal: 
Café Linné Hörnan
Stad: 
Uppsala

Nu är vi i gång! Vi fortsätter med ett kärt återseende!
Vi har tidigare (2018) läst Vajlett och Rut, en roman om två kvinnor i Västerbottens inland under mitten på förra seklet.

Vajlett tror inte på aga. Hon tror inte heller på att följa bibelorden lika slaviskt som barnen i Granträskåsen är vana vid. Hon vet att det finns föräldrar som tycker att ungarnas nya skolfröken är alltför slapphänt och inte gudfruktig nog. Trots att folk skvallrar om henne står hon på sig. Det skvallras även om den nya postfröken och hennes hår. Rut är den enda kvinnan i byn som är kortklippt. Och mellan Vajlett och Rut växer känslorna sig allt starkare.

OM BOKEN
År 2020 kom uppföljaren: Roger och Rebecka. Utan att avslöja för mycket kan vi säga att Vajlett och Rut kämpar vidare i Granträskåsen! Eftersom det säkert är många som inte läst Vajlett och Rut tidigare och behöver börja med den så kommer nästa träff vara först den 19:de januari. Båda böckerna finns i flera exemplar på Uppsala Stadsbibliotek och som e-bok och e-ljudbok som kan läsas eller lyssnas på gratis i bibliotekets app. Böckerna finns också i de flesta bokhandlar.

OM FÖRFATTAREN
Karin Alfredsson är en av vår tids största kvinnorättsförfattare. Hon har varit verksam som journalist i drygt 40 år och bokdebuterade 1979 med ”Den man älskar agar man?” – den första debattboken i Sverige om mäns våld mot kvinnor.

INFÖR TRÄFFEN
Inför träffen får du gärna fundera på frågor/intressanta saker som du kommer att tänka på när du läser boken så att vi kan diskutera dessa. Tanken är att tillsammans utforska lesbiskhet som tema. Sedan följer prestigelöst boksnack!

VAR?
Vi kommer att träffas på Café Linne Hörnan (OBS! Det är lätt att blanda ihop med Café Linné som ligger tvärs över gatan, men det är alltså på Hörnan vi träffas). Ramp för rullstol o. dyl. finns, vi vill göra våra evenemang så tillgängliga så möjligt, om du har frågor angående tillgänglighet så är det bara att lämna ett meddelande.

Den som kommer först tar ett bord och lägger upp ett inlägg i eventet så hittar vi varandra. Om en inte hittar så håller någon av oss koll på Lesbiskt Rums inkorg, så skriv en rad till sidan!

FÖR VEM?
Alla som identifierar sig som lesbiska eller är intresserade av att göra lesbiskt är väldigt välkomna! (Du som identifierar dig som t. ex. queer eller bi är alltså såklart varmt välkommen).

BOKCIRKELN
Bokcirkeln arrangeras av Lesbiskt Rum Uppsala. Namnet Lesbisk Litterär Salong är en blinkning till de salonger som under 1900-talet hölls av lesbiska och var en plats för samtal och utbyte av tankar. Vi träffas ungefär var sjätte vecka och läser en bok på lesbiskt tema mellan gångerna. Nästkommande bok för cirkeln beslutas alltid i slutet av varje träff av deltagarna, men om du inte kan komma och vill föreslå en bok så är det bara att lämna ett förslag på sidan!

Se FB event: https://fb.me/e/1TptilwzQ