Lesbisk litterär salong läser Det finns annan frukt än apelsiner

Datum: 
30 juni 2022
Tid: 
20:00-22:00
Plats/Lokal: 
Café Linné Hörnan
Stad: 
Uppsala

Du läste rätt! Dags att plocka upp denna kultförklarade bok, alternativt damma av den som redan står i din bokhylla för nu tar vi oss an Jeanette Wintersons lesbiska klassiker!

OM BOKEN
I Jeanettes Wintersons kultförklarade kvasi-biografiska debutroman möter vi Jeanette, adopterad och uppfostrad som vore hon en av Guds utvalda i en strängt religiös, frikyrklig arbetarfamilj i norra England. Hon verkar vara förutbestämd att bli missionär, och redan vid unga ålder är hon en framgångsrik väckelsepredikant. Men 16 år gammal möter hon en annan flicka, och eftersom varken kärlek eller sex ingår i den utstakade planen så tvingas Jeanette lämna kyrkan, hemmet och familjen för att kunna leva med den hon älskar.

Boken finns att låna på Uppsala Stadsbibliotek, 3 ex på svenska, ett på engelska, samt som e-bok på svenska. Den finns också att köpa i de flesta bokhandlar.

OM FÖRFATTAREN
Jeanette Winterson föddes i Manchester och adopterades drygt ett halvår senare, den 21 januari 1960, av Constance och John William Winterson som bodde i Accrington, en typisk nordlig arbetarklassbruksort. Adoptivmodern på heltid var engagerad i Elim Pentecostal Church, en del av pingströrelsen och, enligt Winterson, "en fundamentalistisk sekt som tror att varje ord i Bibeln är sant”. Modern, som Winterson kallar Mrs Winterson, fostrade dottern genom fysiska bestraffningar, inklusive aga och genom att låsa henne ute eller sätta henne i kolkällaren. Fadern plågades av sina minnen från Dagen D-invasionen och var i stort sett passiviserad. Familjen var mycket fattig och bodde i ett terrasshus med utedass. Man odlade en stor del av sin egen mat och födde upp såväl höns som kaniner. De hade varken bil eller telefon, och kände inte någon som hade bil eller telefon.

1978 sökte sig Winterson, på inrådan av en engelsklärare, till Oxford och St Catherine's College, där hon tog en B.A. i engelska 1981. 1985 kom Wintersons litterära debut, romanen Det finns annan frukt än apelsiner, som gavs ut av Pandora Press, där Winterson tidigare hade arbetat.

Hon har sedan dess gett ut en uppsjö av böcker med lesbiskt och/eller queert innehåll, exempelvis Passionen och Fyrväktaren.

INFÖR TRÄFFEN
Inför träffen får du gärna fundera på frågor/intressanta saker som du kommer att tänka på när du läser boken så att vi kan diskutera dessa. Tanken är att tillsammans utforska lesbiskhet som tema. Sedan följer prestigelöst boksnack!

VAR?
Vi kommer att träffas på Café Linne Hörnan (OBS! Det är lätt att blanda ihop med Café Linné som ligger tvärs över gatan, men det är alltså på Hörnan vi träffas). Ramp för rullstol o. dyl. finns, vi vill göra våra evenemang så tillgängliga som möjligt, om du har några särskilda behov eller frågor angående tillgänglighet så är det bara att lämna ett meddelande.

Den som kommer först tar ett bord och lägger upp ett inlägg i eventet så hittar vi varandra. Om en inte hittar så håller någon av oss koll på Lesbiskt Rums inkorg, så skriv en rad till sidan!

FÖR VEM?
Alla som identifierar sig som lesbiska eller är intresserade av att göra lesbiskt är väldigt välkomna! (Du som identifierar dig som t. ex. queer eller bi är alltså såklart varmt välkommen).

BOKCIRKELN
Bokcirkeln arrangeras av Lesbiskt Rum Uppsala. Namnet Lesbisk Litterär Salong är en blinkning till de salonger som under 1900-talet hölls av lesbiska och var en plats för samtal och utbyte av tankar. Vi träffas ungefär var sjätte vecka och läser en bok på lesbiskt tema mellan gångerna. Nästkommande bok för cirkeln beslutas alltid i slutet av varje träff av deltagarna, men om du inte kan komma och vill föreslå en bok så är det bara att lämna ett förslag på sidan!

Lesbiskt rum Uppsala är en del av Lesbisk* Makt. Läs mer om vilka vi är på: https://lesbiskmakt.nu/

Som medlem i Lesbisk Makt kan du vara aktiv i att arrangera event och mötesplatser genom att gå med i en av lokalavdelningarna eller starta upp en ny lokalavdelning. Det går också bra att bara vilja besöka evenemang, eller helt enkelt bara vilja stödja föreningen genom ditt medlemskap. Medlemsavgiften är endast 20-100 kr/år, 1 kr/år för papperslösa.

*Alla som är lesbiska eller intresserade av lesbiskhet och som identifierar sig som kvinnor, icke-binära och/eller har transerferenhet får bli medlemmar och är välkomna till föreningens mötesplatser och aktiviteter.