lesbiskt_rum_header.jpg

LR_uppsala
Lesbiskt rum Uppsala

Lesbisk Litterär Salong läser Carmilla

Datum: 
17 november 2021
Tid: 
19:00-21:00
Plats/Lokal: 
Café Linné Hörnan
Stad: 
Uppsala

Hej vänner, nu drar Lesbisk Litterär Salong igång igen! Nu kan vi äntligen ses igen utan skärmar emellan! Vi kommer att mjukstarta säsongen med att läsa Carmilla.

 

OM BOKEN
Carmilla är en kort gotisk roman och tidig vampyrberättelse skriven av Sheridan Le Fanu, publicerad 1872, som introducerar litteraturens första kvinnliga vampyr. Den går snabbt att läsa, finns i flera ex. och som e-bok på stadsbiblioteket, den går att köpa hos de flesta som säljer böcker och är såå rätt till halloween!

 

Baksides teaser:
Berättaren, Laura, är nitton år. Hon ser tillbaka på en barndom utan lekkamrater, ensam med sin pappa och tjänstefolket i det visserligen stora och luxuösa men avlägset belägna slottet.

Det är långt till närmaste by, rättare sagt långt till närmaste bebodda by – den by som ligger på en halvmils håll är en ödeby runt ett övergivet slott som ägts av den utdöda släkten Karnstein.

Laura drar sig ibland till minnes att hon en gång i sexårsåldern hade en märklig dröm. Hon drömde att hon mitt i natten fick besök i sitt sovrum av en ung kvinna som utan att säga något kom till hennes säng och smekte henne kärleksfullt och så småningom drog sig tillbaka, bara försvann på ett oförklarligt vis, omärkligt och ljudlöst.

Nu är Laura som sagt vuxen, och hon försmäktar i sin brist på umgänge och vänner. Så en kväll sker en vagnsolycka utanför slottet. Ett ekipage med ledsagande ryttare stormar fram i högsta fart längs vägen, gör en otursam gir och välter med vagnen. Tumultet lägger sig och en flicka i Lauras ålder lyfts ut ur vagnen, avsvimmad.

Sällskapet leds av vad som verkar vara flickans mor, en ståtlig medelålders kvinna, troligen grevinna, som förklarar att hon är ute på ett viktigt uppdrag och absolut måste skynda vidare.

Flickan är inte allvarligt skadad men hon bör kanske inte följa med när den skyndsamma färden återupptas – hon behöver vila. Det är Laura och hennes far som föreslår att flickan stannar en tid på slottet tills hon mår bättre.

Det är så det går till när Lauras ensamhet äntligen bryts och hon får en jämngammal vän.

Och flickans namn är – Carmilla.

 

OM FÖRFATTAREN
Sheridan Le Fanu (1814–1873) var en irländsk författare som är mest känd för sina verk inom skräckgenren, så som Uncle Silas, Green tea och Carmilla.

 

INFÖR TRÄFFEN
Inför träffen får du gärna fundera på frågor/intressanta saker som du kommer att tänka på när du läser boken så att vi kan diskutera dessa. Tanken är att tillsammans utforska lesbiskhet som tema. Sedan följer prestigelöst boksnack!

 

VAR?
Vi kommer traditionsenligt hålla till på Café Linne, Hörnan (OBS! det är lätt att blanda ihop med Café Linné som ligger tvärs över gatan men det är alltså på HÖRNAN vi träffas). Ramp för rullstol och liknande finns, vi vill göra våra evenemang så tillgängliga så möjligt, om du har frågor angående tillgänglighet så är det bara att lämna ett meddelande.

Den som kommer först tar ett bord och lägger upp ett inlägg i eventet så hittar vi varandra. Om en inte hittar så håller någon av oss koll på Lesbiskt Rums inkorg, så skriv en rad till sidan!

 

FÖR VEM?
Alla som identifierar sig som lesbiska eller är intresserade av att göra lesbiskt är väldigt välkomna! (Du som identifierar dig som t.ex. queer eller bi är alltså såklart varmt välkommen).

 

BOKCIRKELN
Bokcirkeln arrangeras av Lesbiskt rum Uppsala. Namnet Lesbisk Litterär Salong är en blinkning till de salonger som under 1900-talet hölls av lesbiska och var en plats för samtal och utbyte av tankar.

Vi träffas ungefär var sjätte vecka och läser en bok på lesbiskt tema mellan gångerna. Nästkommande bok för cirkeln beslutas alltid i slutet av varje träff av deltagarna, men om du inte kan komma och vill föreslå en bok så är det bara att lämna ett förslag på sidan.

För mer info, se event på: https://fb.me/e/2F6orBw3h