▲▲▲Lesbisk film och tv-serier▲▲▲

Vi bad om tips på lesbiska favoritfilmer och tv-serier och fick in jättemånga bra tips! Här kommer hela listan med länkar till IMDB för mer information om filmerna. Tycker du att några filmer eller serier saknas så skriv i kommentarsfältet så uppdaterar vi.


FILMER

A

▲ Affinity (2008) - ett kostymdrama som baseras på en bok av Sarah Waters och som utspelar sig på ett fängelse i 1800-talets England. Mer info på IMDB.
▲ All Over Me (1997) - ett lesbiskt ungdomsdrama som utspelar sig i subkulturer under 90-talets New York. Mer info på IMDB.
▲ Amiée and Jaguar (1999) - ett romantiskt drama som utspelar sig under slutet av andra världs kriget i Tyskland. Mer info på IMDB.
▲ A village Affair (1995)- Alice har gift sig med den rika men tråkiga Martin. När de flyttar till en liten by börjar Martin flirta med Clodagh men hon är mer intresserad av Alice. Mer info på IMDB

B

▲ Better Than Chocolate (1999) - en romantisk komedi som utspelas i 90-talets Vancouver där Maggie och Kim startar ett förhållande samtidigt som Maggies mamma flyttar in hos Maggie. Mer info på IMDB.
▲ Blå är den varmast färgen/La Vie d'Adèle (2013) - ett nutida romantiskt drama som skildrar en romans mellan 15-åriga Adèle och den äldre konststudenten Emma. Mer info på IMDB.
▲ Bound (1996) - ett maffiadrama som skildrar en romans mellan Corky och Violet som tillsammans försöker stjäla pengar från maffian. Mer info på IMDB.
▲ But I'm a Cheerleader (1999) - en komedi som driver med amerikanska "omvändarläger" där unga gays ska bli straighta. Mer info på IMDB.

▲ Bloomington (2010) -  En dramafilm som handlar om en collegestudent som inleder en relation med sin professor. Mer info på IMDB

▲ Bitchkram (2012) - Kristin räknar ner dagarna till hon ska ta studenten och äntligen får lämna hennes hemstad och manipulativa syster bakom sig och flytta till New York. Mer info på IMDB.   

 

C

▲ Clair of the Moon (1992) - ett romantiskt drama som utspelar sig på ett författarläger i skogen. Mer info på IMDB.
▲ Cloudburst (2011) - ett romantiskt äventyrsdrama där ett äldre par i USA rymmer från sitt ålderdomshem för att bila till Canada och gifta sig. Mer info på IMDB.
▲ The Color Purple (1985) - ett drama som baseras på en bok av Alice Walker och som utspelar sig i den amerikanska södern under tidigt 1900-tal där vi får följa den unga Cecile genom 40 år av hennes liv. Mer info på IMDB.
▲ Concussion (2013) - ett drama där vi får följa Abby som efter en hjärnskakning börjar leva ett dubbelliv, det ena med fru och barn, det andra som sexarbetare. Mer info på IMDB.

Carol (2015)- Ett drama som utspelar sig i New York under 1950-talet. Therese Belivet (Rooney Mara) jobbar i ett varuhus på Manhattan och är intresserad av fotografi, men drömmer om ett bättre liv. En dag träffar hon en äldre och mycket vacker kvinna, Carol Aird (Cate Blanchett), som går igenom en besvärlig skilsmässa. De blir genast attraherade av varandra och inleder en kärleksaffär. Mer info på IMDB.

 

D
▲ Desert Hearts (1985) - ett romantiskt drama som utspelar sig på 50-talet i Nevade där Vivian flyttar till en ranch för att skilja sig fårn sin man och faller för ranch-ägarinnans dotter. Mer info på IMDB.
▲ Dyke Hard (2014) - en komisk aktion musikal där vi får följa med på äventyd med det lesbiska rockbandet Dyke Hard. Mer info på IMDB.

▲ D.E.B.S. (2004) - En action-komedi i Charlie's Angels format. Mer info på IMDB

 

E

▲ Elena Undone (2010) - ett drama där vi får följa en romans mellan en lesbisk författare och en pastorsfru. Mer info på IMDB.
 

F

▲ Farewell my Queen/Les adieux à la reine (2012) - ett kostymdrama som berättar den fiktiva historien om drottning Marie Antoinette och en av hennes tjänarinnor under franska revolutionen. Mer info på IMDB.
▲ Fire/Phāyar फायर (1996) - ett romantiskt drama där vi får följa relationen mellan Radha och Sita. Mer info på IMDB.
▲ Fucking Åmål (1998) - ett komiskt och romantiskt drama som utspelas i Åmål under 90-talet där vi får följa tonåringarna Elin och Agnes. En svensk klassisker inom genren. Mer info på IMDB.
▲ Förbjuden kärlek/Circumstance (2011) - ett drama som utspelas i Teheran och skildrar tonåringen Atafehs liv. Mer info på IMDB.
 

G

▲ Gia (1998) - ett drama som baseras på historien om modellen Gia Carangi. Filmen skildrar hur Gia kommer till New York som 17-åring och startar en modellkarriär i slutet av 70-talet. Mer info på IMDB.
▲ Girl, Interrupted (1998) - ett drama som baseras på författaren Susanna Kaysens självbiografiska bok om sina år på ett mentalsjukhus under 60-talet i USA. Mer info på IMDB.
▲ Go Fish (1994) - ett romantiskt drama där vi får följa romansen mellan den yngre Max och den äldre Ely. Mer info på IMDB.
 

H

▲ Heavenly Creatures (1994) - en thriller som baseras på verkliga händelser från 50-talets USA. Pauline och Juliet möts i skolan och blir snabbt bästa vänner och spenderar allt mer tid ihop, något som deras föräldrar försöker förhindra vilket leder till att de vill hämnas på föräldrarna. Mer info på IMDB.
▲ High Art (1998) - ett romantiskt drama mellan journalisten Syd och fotografen Lucy där jobb och privatliv nästlas samman. Mer info på IMDB.
▲ The Hours (2002) - ett drama om hur Virgina Woolfs bok "Mrs Dalloway" påverkar tre olika kvinnor ur olika tidsepoker och olika platser, från 20-talets England till USA på 50-talet och 2000-talet. Mer info på IMDB.
 

I

▲ If I Was Your Girl (2012) - ett drama om två lesbiska par där vi får följa deras liv och relationer under 24 timmar. Mer info på IMDB.
▲ Imagine Me and You (2005) - en romantisk dramakomedi där den nygifta Rachel faller för floristen Luce som gjorde blomarrangemanget till hennes bröllop. Mer info på IMDB.
▲ The Incredibly True Adventure Of Two Girls In Love (1995) - en romantisk dramakomedi där vi får följa relationen mellan Randy och Evie, som lever i olika klassförhållande. Mer info på IMDB.
▲ Itty Bitty Titty Committee (2007) - en romantisk dramakomedi där vi får följa Anna som träffar en grupp lesbiska radikala feminister och blir kär i gruppens ledare. Mer info på IMDB.
 

K

▲ The Kids Are All Right (2010) en dramakomedi där tonårsbarnen till det lesbiska paret Nic och Jules, söker bakom föräldrarnas rygg upp deras okända sperma-donator. Mer info på IMDB.
▲ Kyss Mig (2011) - det första svenska lesbisk långfilmsdramat på 15 år sedan "Fucking Åmål". Vi får följa Mia och Frida vars föräldrar ska gifta sig samtidigt som Mia har förlovat sig, men attraktion uppstår mellan Mia och Frida. Mer info på IMDB.

▲8 kvinnor (2002)- En mördad man, åtta kvinnor, alla vill veta sanningen. Mer info på IMDB. 

 

L

▲ Lost and Delirious (2001) - ett romantiskt drama som utspelas på en privat flickskola där nykomlingen Mary blir vän med sina rumskompisar, paret Tori och Paulie. Mer info på IMDB

▲And then came Lola (2009)- En talangfull men lättdistraherad fotograf håller på att lyckas med både karriär och kärleken. Dock kan hon förlora allt om inte inte kommer i tid till ett viktigt möte. Men som vanligt är Lola sen. Mer info på IMDB.

 

M

▲ Monster (2003) - ett krinimaldrama som baseras på verkliga händelser om USAs första kvinnliga seriemördare under 80-talet. Mer info på IMDB.
▲ Mulholland Dr (2001) - ett mysitiskt thrillerdrama som utspelas i drömmars stad Los Angeles. Rita som fått minnesförlust efter en bilcrash möter Betty som strävar efter att bli berömd och tillsammans försöker de lista ut vem Rita är. Mer info på IMDB.
 

P

▲ Pariah (2011) - ett drama som utspelas i Brooklyn där vi får följa Alike som börjar inse sin identitet som butch-flata samtidigt som hon försöker behålla familj och vänner. Mer info på IMDB.
 

R

▲ Reaching for the Moon/Flores Raras (2013) - ett drama som baseras på historien om relationen mellan poeten Elizabeth Bishop och arkitekten Lota de Macedo Soares som utspelas i 50-talets Brasilien. Mer info på IMDB.
▲ Room in Rome/Habitación en Roma (2010) - ett romantiskt drama som utspelas en natt på ett hotellrum i Rom mellan två turister, Alba och Natasha. Mer info på IMDB.
▲ The Runaways (2010) - ett drama som baseras på historien om punk-rockbandet The Runnaways på 70-talet. Vi får följa deras genombrott och relationen mellan sångerskan Cherie Currie och gitarristen Joan Jett. Mer info på IMDB.
 

S

▲ Saving Face (2004) - en romantiskt dramakomedi där vi får följa den lesbiska kirurgen Wil vars singelmamma flyttar in hos henne då hon blivit gravid försöker Wil hjälpa sin mamma att hitta en man så hon kan flytta ut igen. Mer info på IMDB.
▲ The Secret Diary of Miss Anne Lister (2010) - ett kostymdrama som utspelas i 1800-talets England där Anne Listers farbror och faster försöker gifta bort henne till en lämplig man utan vetskap om hennes relation till Mariana. Mer info på IMDB.
▲ Sister my Sister (1994) - ett drama som utspelas på 30-talet i Frankrike där två systrar flyttar in som betjänter till en borgerlig änka och hennes dotter. Mer info på IMDB.
 

T

Tank Girl (1995) - Baserad på den Brittiska kulturförklarade serietidningen. Tank girl är en anti-hjälte som fightas mot ett företag som kontrollerar vattentillförseln i världen. Mer info på IMDB

 

U

▲ An Unexpected Love (2003)- En olycklig hemmafru med två barn separerar från sin make och skaffar sig ett jobb där hon faller för sin kvinnliga chef. Mer info på IMDB
 

W

▲ Water Lilies/Naissance des pieuvres (2007) - ett romantiskt drama om tre tonårstjejer som försöker komma underfund med vad som är vänskap och vad som är kärlek. Mer info på IMDB.

▲ The Watermelon Woman (1996) - Handlar om Cheryl, en svart lesbisk som arbetar i en videobutik samtidigt som hon försöker göra en film om en svart skådespelerska från 30-talet som spelade sterotypiska "mammy" roller. Det var den första filmen som har regisserats av en svart lesbisk. Mer info på IMDB

 

SERIER OCH MINISERIER

▲ Bad Girls (1999-2006) - 8 säsonger av drama på ett kvinnofängelse som följer fångar och fångvaktare. Mer info på IMDB.
▲ Faking it (2014- ) - 2 säsonger av komedi där två kompisar vill bli populära kommer ut som lesbiska. Mer info på IMDB.
▲ Fingersmith (2005) - Miniserie i 3 avsnitt. Kostymdrama som baseras på Sarah Waters bok med samma namn som utspelas i det viktorianska England. Mer info på IMDB.
▲ The Fosters (2013- ) - 3 säsonger av drama hos ett lesbiskt par med deras biologiska barn, adoptivbarn och fosterhemsbarn. Mer info på IMDB.
▲ Glee (2009-2015) - 6 säsonger om skolkören på ett amerikanskt high shcool. Mer info på IMDB.                                                                                                      ▲ A Girl Thing (2001)- Är en miniserie som utspelar sig runt New Yorks gator, ett café och en psykologs kontor. Mer info på IMDB
▲ The L Word (2004-2009) - 6 säsonger som följer en grupp lesbiska vänner i Los Angeles. Mer info på IMDB.
▲ Lip service (2010- ) 2 säsonger som följer en grupp lesbiska vänner i Glasgow. Mer info på IMDB.
▲ Orange Is the New Black (2013- ) 4 säsonger av drama på ett kvinnofängelse som följer fångar och fångvaktare. Mer info på IMDB.
▲ Orphan Black (2013- ) 4 säsonger av sci-fi-drama där Sarah bevittnar ett självmord på en person som är en exakt kopia av henne själv. Mer info på IMDB.
▲ Sailor Moon (1992-1996) - 4 säsonger av anime som följer en grupp skoltjejer med superkrafter. Mer info på IMDB.
▲ Sense8 (20015- ) - 1 säsong av sci-fi som följer en grupp människor runt om i världen vars medvetande kopplats samman. Mer info på IMDB.
▲ Skins (2007-2013) - 7 säsonger som följer ett gäng brittiska tonåringar. Mer info på IMDB.
▲ South of Nowhere (2005-2008) - 3 säsonger som följer tonåringarna i en familj som flyttat till Los Angeles. Mer info på IMDB.
▲ Sugar Rush (2005-2006) - 2 säsonger som följer Kim som just flyttat till Brighton och hennes relation med Sugar. Mer info på IMDB
▲ Tipping the Velvet (2002) - Miniserie i 3 avsnitt. Kostymdrama som baseras på Sarah Waters bok med samma namn som utspelas i nöjesbranshen under 1890-talets England. Mer info på IMDB.
▲ Xena Warrior Princess (1995-2001) - 6 säsonger. TV-serien handlar om krigarprinsessan med ett mörkt förflutet, som försöker gottgöra sina tidigare onda handlingar. Hon får (till en början) ofrivilligt sällskap av Gabrielle. Tillsammans slår de följe och slåss mot krigsherrar och krigsgudar och andra osköna snubbar i en avlägsen mytisk forntid - en odödlig lesbisk kärlekshistoria är född! Mer info på IMDB.

 
WEBSERIER/YOUTUBESERIER/YOUTUBEKANALER

▲ Between Women (2011- ) - 3 säsonger som följer 6 lesbiskas liv. Länk till serien här.
▲ Carmilla (2014- ) - 2 säsonger där studenten Laura undersöker försvinnandet av sin rumskompi. Länk till serien här.
▲ Féminin/Féminin (2014- ) - 1 säsong som följer en grupp lesbiska vänner i Montréal. Länk till serien här

▲Herstory (2016)- 6 avsnitt som följer transkvinnors och queers liv. Länk till serien här.   
▲ Little Horribles (2013- ) - 1 säsong som handlar om Amy i Los Angeles. Länk till serien här.
▲ Til Lease Do Us Part (2014- ) - 1 säsong som handlar om ett ex-par som fortfarande bor ihop och har börjat dejta andra. Länk till serien hittar du här.

Bild för Lesbiskt Arkiv
Lesbiskt arkiv samlar på bitar av den lesbiska historien, med målet att lägga ett pussel över lesbiskt liv, kamp och kärlek genom tiderna.