Kai Gullmar - Radiodokumentär

3503081_2048_1152.jpg

Bild: Kai Gullmar sitter vid pianot och spelar med en cigg i mungipan. På pianot står ett nothäfte med texten "En trallande jänta". Foto: Pressens bild/TT

Radiodokumentär av Ingela Hofsten om schlagerkompositören Kai Gullmar ur Sveriges Radios arkiv. Som folkkär artist och öppet lesbisk, i en tid innan homosexualitet legaliserades 1944, var Kai en queer stjärna och hens spelningar kom att bli mötesplatser för lesbiska. Kai komponerade omkring 500 sånger och musik till 47 filmer med hits som Jag har en liten melodi, Med dej i mina armar och Kärlekens små ord. I dokumentären tecknas ett portätt av Kai Gullmar fram genom intervjuer med vänner och kollegor som berättar personliga minnen av Kai, varvat med äldre intervjuer med Kai själv. 
Hör dokumentären om Kai Gullmar av Ingela Hofsten, från 2016, här >>

I dokumentären ingår även delar ur ett program med Kai Gullmar av Kent Finell och Lily Berglund från 1981, Personligt med Kai Gullmar. Här berättar Kai med egna ord om sin musik i relation till minnen ur sitt liv. Hur hen föll som en mogen tomat för Rita, som kom att bli en av Kais livskamrater. Att Zarah Leander kallade Kai för Kungen, minnen från turnélivet, och mycket mer. 
Hör programet med Kai Gullmar av Kent Finell och Lily Berglund, från 1981, här >>

Bild för Lesbiskt Arkiv
Lesbiskt Arkiv
Lesbiskt arkiv samlar på bitar av den lesbiska historien, med målet att lägga ett pussel över lesbiskt liv, kamp och kärlek genom tiderna.