Göteborgs klubbliv 1950—1970. Intervju med Margareta Lindholm.

Redaktionsgrupps

Bild där folk dansar styrdans på klubben Friends. Foto: Kamerareportage

När såg de första gayklubbarna i Göteborg nattens ljus? Och var träffades hbtq-personer innan klubben som kontaktyta tog plats i stan? För att ta reda på mer talar vi med författaren Margareta Lindholm som tillsammans med Arne Nilsson har skrivit boken En annan stad. Boken bygger på ett treårigt forskningsprojekt och skildrar Göteborgs hbtq-liv 1950—1980, en tid som innebar både förföljelse och frigörelse.

maria_steen_lindholm01mg6814.jpg

Margareta Lindholm. Foto av Maria Steén.

När och hur blev Göteborg med sin första gayklubb?

Den första klubben i Göteborg var Friends Club där folk träffades för att göra danskvällar. Friends startades av Allan Hellman 1951 som en förening för vad vi idag kallar för hbtq-personer. Klubben låg i stadsdelen Annedal och var en medlemsklubb. Den existerade bara ett par år men återuppstod 1967 i RFSLs regi.

Friends besöktes mestadels av män där kvinnorna satt i små flockar bland männen. Där var även alla transpersoner som förstås fanns på den tiden också. Det intryck jag har fått efter att ha intervjuat personer som var där är att det var en stor blandning av besökare med olika bakgrund och klasstillhörighet.

Hur kunde en kväll på Friends se ut?

Det liknande nog mer en kväll på folkets park än en nattklubb. Folk gick dit för att dansa, dricka något och kika på folk. Det blev en möjlighet att träffa partners, folk roade sig, och det blev en kontaktyta. Det var ett ställe en kunde återkomma till, kanske känna igen folk på stan efteråt och så vidare. 

Till skillnad från Scotch, där en behövde bli rekommenderad av en medlem för att komma in, så gick det på Friends bra att besöka klubben själv första gången. Men för att få reda på Friends existens så gällde det att en kände någon som kunde berätta om den.

Berätta gärna lite mer om Scotch, hur och var uppstod den klubben?

Scotch Club öppnade 1966 som Göteborgs andra gayklubb men var den första kommersiella klubben. Den var belägen vid baksidan av Liseberg, i en före detta frikyrkolokal. Scotch var mer åt nattklubbshållet där klientelet främst utgjordes av lite yngre folk än på Friends. Här spelades det populärmusik som riktade sig  till en yngre plublik. Endast medlemmar kunde gå in utan sällskap av någon annan. Ville en ta med sig en gäst fick en ringa innan och säga vem en hade med sig. På Scotch serverades inte starkare drycker än lättöl. En viss skillnad mot hur dryckeskulturen sen kom att utvecklas inom gaykulturen. 

Klubb Scotch efterföljdes av Klubb Pedro, 1971, och  Bacchus, 1975, som båda var mer öppna klubbar och låg centralt i staden.

Var kunde lesbiska träffa varandra innan klubbarna fanns?

Genom arbetsplatsen, på bibliotek, i skolan, genom gemensamma fritidsintressen eller genom vänner. Alla ställen där det fanns mycket kvinnor som tillexempel i Bilkåren och Frälsningsarmén. För att roa sig träffades lesbiska ofta hemma hos varandra. I mer slutna, men också trygga rum där det fanns möjlighet att träffa nya partners.

En skillnad mot bögarnas mötesplatser där det var mer vanligt att träffas utomhus, i staden. På gatan, i parker och på pissoarer bland annat. Det är att hårdra skillnaderna, men en praktisk bild att ha framför ögonen är att kvinnor var mer knutna till det privata medan männen hade möjlighet att röra sig i stan på ett annat sätt. Samtidigt som män inte kunde umgås hemma på samma sätt som kvinnor. Exempelvis om en man hyrde ett rum som inneboende kunde det uppfattas som konstigt om en killkompis sov över, något som inte skulle uppfattas på samma sätt  om det var två kvinnor.

Vad innebar det för Göteborgs hbtq-liv att dessa klubbar tog plats i staden?

I och med klubbarna fick hbtq-personer för första gången ett gemensamt rum i staden och ställen där en kunde möta folk. På alla dom här klubbarna var det mest män och kvinnorna kom i skymundan. Men de utgjorde ett ställe som en kunde uppsöka och en grupp att spegla sig i. I stället för att kanske bara umgås med sina närmaste vänner i någons lägenhet eller på en strand eller liknande. För lesbiska betydde klubbarna mycket då det kom att utgöra en plats med möjlighet till nya möten och kännedom om olika sätt att erfara kön och begär. Det var kanske den viktigaste förutsättningen för det politiska projektet att skapa allt större utrymme för hbtq-personer i samhället.


Av Anna Giertz

 

Tips! I vår arkivpodd kan du höra Laura berätta om sitt första besök på Scotch Club, år 1970. Lyssna här!

Bild för Lesbiskt Arkiv
Lesbiskt Arkiv
Lesbiskt arkiv samlar på bitar av den lesbiska historien, med målet att lägga ett pussel över lesbiskt liv, kamp och kärlek genom tiderna.

Relaterade artiklar

Århundradenas fest

I somras gjorde Lesbisk Makt tillsammans med The Unstraight Museum och...

REGNBÅGSMAMMAS REKOMMENDATIONER #8

Hej Regnbågsmamman! Hur ska en göra när en inte kan dricka alkohol, orkar vara...

Dyke-pepp och dyke-depp.

ÄNTLIGEN! Räddningen är här! Bakom första luckan i vår lesbiska julkalender...