En lesbisk söker sitt språk - 3. Bland nattklubbar och salonger

imgp9970.jpg

Syntolkning: Bild från samtalet på Hyllan i RFSL Huset. Katarina Bonnevier, Mariana Alves Silva, Thérèse Kristiansson, Pia Laskar och Anna-Maria Sörberg i samtal om lesbisk kultur och historia. Foto av Agneta Sandell.

Denna gång möter vi Pia Laskar och konst- och arkitekturgruppen MYCKET i samtal med Anna-Maria Sörberg om att skapa rum och synliggöra lesbisk historia. Vi lyfter fram exempel på lesbisk mobilisering och dess betydelse i form av salonger, boklådor, Feminarium, kvinnohus och nattklubbar ur Stockholms historia.

MYCKET är ett samarbete mellan Mariana Alves Silva, Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. Tillsammans skapar de konst, arkitektur och design ur ett feministiskt, antirasistiskt och queert förhållningssätt.

Under samtalet berättar MYCKET om projektet Clubscenen där de undersöker nattklubben som rum och iscensätter historiska klubbar av stor betydelse för ett queert och feministiskt aktivistiskt arbete internationellt. Se mer av Clubscenen och MYCKETs arbeten på deras hemsida www.mycket.org.

Det blir också ett samtal om salonger, boklådor och bokhandeln som mötesplats. Pia Laskar berättar om Ishtars Döttrar som samlade lesbiska texter och höll fester på bokhandeln Svarta Månen under 1980-talet. Vi dyker även ner i de litterära salonger som hölls på Café Copacabana i Stockholm i början av 2000-talet, där flera av gästerna i samtalet medverkade.

Pia Laskar är idéhistoriker och forskare inom projektet Unstraight Research på Historiska museet och Livrustkammaren. Ett projekt som initierats av the Unstraight museum.

Anna-Maria Sörberg är journalist med ett mångårigt förflutet i den svenska queerrörelsen. Hon var bland annat med och startade magasinet ZON, som bidrog till att introducera begreppet queer i samhällsdebatten. 2017 släpps hennes nya reportagebok om homonationalism i Europa. 

Samtalet är en liveinspelning från Lesbisk Frukost i Stockholm på Hyllan i RFSL Huset, 22 oktober 2016.

Samtalsserien görs med stöd av Kulturbryggan.

Bild för Lesbiskt Arkiv
Lesbiskt Arkiv
Lesbiskt arkiv samlar på bitar av den lesbiska historien, med målet att lägga ett pussel över lesbiskt liv, kamp och kärlek genom tiderna.

Relaterade artiklar

Århundradenas fest

I somras gjorde Lesbisk Makt tillsammans med The Unstraight Museum och...

REGNBÅGSMAMMAS REKOMMENDATIONER #8

Hej Regnbågsmamman! Hur ska en göra när en inte kan dricka alkohol, orkar vara...

Dyke-pepp och dyke-depp.

ÄNTLIGEN! Räddningen är här! Bakom första luckan i vår lesbiska julkalender...