En lesbisk söker sitt språk — 2. Fäboland och queert kulturarv

I andra avsnittet av vår podd En lesbisk söker sitt språk bänkar vi oss framför brasan i Wallmarksgården tillsammans med Sara Parkman och Elfrida Bergman för att prata Fäboland och queert kulturarv. På vilket sätt speglar vallåtsmusiken en normkreativ fäbodkultur? Var hittar vi queera läckage och alternativ till en historieskrivning som dominerats av vita heterosexuella män med storstadsperspektiv? Vi talar även om möjligheterna med den luddiga gränsen mellan fakta och fiktion och bjuds på queera fynd ur arkiven.

Sara Parkman är musiker, skribent, radiomakare och aktivist. Just nu turnerar Sara landet runt med Fäboland, en föreställning som beskrivs som "en Thelma och Louise i allmogestil" eller "en folkmusikkabaré i hemvävt". Sara släppte också nyligen sitt fantastiska debutalbum Sara Parkmans skog som du hör smakprov på i programmet.

Elfrida Bergman är kulturanalytiker och normkritisk konsult som jobbat med bland annat Queering Sápmi, Arkiv Q och föreställningen Missionären. Just nu driver Elfrida tillsammans med Sara Lindquist projektet Myter och Verkligheter — En Lesbisk Odyssé, som handlar om att hitta, skapa och synliggöra lesbisk historia i Norrland. Håll utkik!

Samtalet spelades in i Wallmarksgården på Västerbottens museum i Umeå 6/10, 2016. Musiken i programmet är hämtad från albumet Sara Parkmans skog, förutom signaturmelodin som är gjord av Anna Giertz. Anna har även producerat och ljudlagt programmet.

Samtalsserien görs med stöd av Kulturbryggan.

Lesbiskt arkiv samlar på bitar av den lesbiska historien, med målet att lägga ett pussel över lesbiskt liv, kamp och kärlek genom tiderna.

Denna artikel tillhör det lesbiska arkivet. Startsidan för Lesbiskt arkiv hittar du här: Lesbiskt arkiv

Lägg till ny kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras.