En lesbisk söker sitt språk — 2. Fäboland och queert kulturarv

img_7327.jpg

Syntolkning: Bild på Sara Parkman och Elfrida Bergman i varsin 1700-talssäng på Wallmarksgården i Gammlia, Västerbottens museum.

I andra avsnittet av vår podd En lesbisk söker sitt språk bänkar vi oss framför brasan i Wallmarksgården tillsammans med Sara Parkman och Elfrida Bergman för att prata Fäboland och queert kulturarv. På vilket sätt speglar vallåtsmusiken en normkreativ fäbodkultur? Var hittar vi queera läckage och alternativ till en historieskrivning som dominerats av vita heterosexuella män med storstadsperspektiv? Vi talar även om möjligheterna med den luddiga gränsen mellan fakta och fiktion och bjuds på queera fynd ur arkiven.

Sara Parkman är musiker, skribent, radiomakare och aktivist. Just nu turnerar Sara landet runt med Fäboland, en föreställning som beskrivs som "en Thelma och Louise i allmogestil" eller "en folkmusikkabaré i hemvävt". Sara släppte också nyligen sitt fantastiska debutalbum Sara Parkmans skog som du hör smakprov på i programmet.

Elfrida Bergman är kulturanalytiker och normkritisk konsult som jobbat med bland annat Queering Sápmi, Arkiv Q och föreställningen Missionären. Just nu driver Elfrida tillsammans med Sara Lindquist projektet Myter och Verkligheter — En Lesbisk Odyssé, som handlar om att hitta, skapa och synliggöra lesbisk historia i Norrland. Håll utkik!

Samtalet spelades in i Wallmarksgården på Västerbottens museum i Umeå 6/10, 2016. Musiken i programmet är hämtad från albumet Sara Parkmans skog, förutom signaturmelodin som är gjord av Anna Giertz. Anna har även producerat och ljudlagt programmet.

Samtalsserien görs med stöd av Kulturbryggan.

Bild för Lesbiskt Arkiv
Lesbiskt Arkiv
Lesbiskt arkiv samlar på bitar av den lesbiska historien, med målet att lägga ett pussel över lesbiskt liv, kamp och kärlek genom tiderna.

Relaterade artiklar

Var är de lesbiska rösterna?

Var är kvinnorna? Lesbiska kvinnor som lever utanför vithetsnormen i Sverige...

Chako Paul City

In the winter of 2009 freelance reporter Beata Brattström, accompanied by...

REGNBÅGSMAMMAS REKOMMENDATIONER #8

Hej Regnbågsmamman! Hur ska en göra när en inte kan dricka alkohol, orkar vara...