Boktips- Essential dykes to watch out for

Första Dykes to Watch Out For publicerades 1985 och de följande 25 åren fick en följa 7 vänners liv i vått och torrt. Alison Bechels seriestrippar har därefter samlats i olika album och i denna hittar en nästan allihopa - sweet! 

Efter att ha spenderat närmare 400 sidor med Mo, Lois, Ginger och alla andra känner jag dem bättre än några andra karaktärer jag någonsin mött i en bok. De är smarta, roliga, hängivna och starka människorättsaktivister. Jag ser dem som den största förebilden för de vänskaper jag vill bygga. När jag sitter hemma och chillar i läsfåtöljen går de på demonstrationer och peppar mig till att vilja dra med mina vänner ut på äventyr, men de myser också ihop och verkar ha det så himla fint.

Bechdel ger en väldigt realistisk bild av vänskap i Dykes to Watch Out For; karaktärerna bråkar, ger stöd till varandra och vårdar sina relationer. När jag slog igen Essential Dykes to Watch Out For försökte jag tänka tillbaka och välja ut en favoritkaraktär, men jag kunde inte. Alla är så vackra med sina styrkor och brister och det går inte att välja ut någon som är finare än alla andra. En kan relatera på så många nivåer och jag blev precis lika intresserad av hur de sårar varandra som hur de älskar varandra. 

Essential Dykes to Watch Out For är inte bara ett schysst seriealbum om ett lesbiskt gäng, det är också ett tidsdokument som spänner över nästan 25 år! Bushadministrationen, kampen för jämställdhet, klimathotet; Bechdels sätt att spegla stora sociala och politiska frågor på ett sätt som är lätt att relatera till är så himla fascinerande. Bechdel har en stark känsla för humor och använder skickligt ironi i de bästa av tillfällen. 10/10, would recommend!
 

Bibliotekarie & dejtexpert since '13. Medlem i redaktionsgruppen
Lägg till ny kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras.