BEGÄR - ny TV-serie om "Den lesbiska härvan” från 1943

Miriam Ivanoff och Jennifer Frisks projekt om "Den lesbiska härvan” på 1940-talet där 5 lesbiska dömdes för homosexuella handlingar efter att ha blivit ertappade på duschatellen, blir till film i TV4´s nya dramaserie ”Begär".

Projektet presenterades på en pitchtävling under Göteborgs filmfestival i januari, där SVT och organisationen Women in Film & Television, WIFT, efterlyste normbrytande serier.

"Begär" vann inte men i publiken satt TV4:s dramachef Josefine Tengblad, som precis haft stora framgångar med krimserien "Modus".

— Det var en fantastisk presentation, en tydlig vinnare tyckte jag. Vi på TV4 har ett stort ansvar för att plocka fram ovanliga berättelser och visa samhället vi lever i, säger hen.

Läs mer om dramaserien här: http://www.hd.se/noje/2016/02/17/lesbiska-ligan-blir-tv-serie-i-tv4/

”Den lesbiska härvan"
1943 - ett år innan homosexualitet avkriminaliserades och istället skrevs in i Medicinalstyrelsens (senare Socialstyrelsens) lista på diagnoser, grep polisen för första gången i svensk rättshistoria fem lesbiska för "homosexuella handlingar”. Förhör inleddes och utpekade i triangeldramat började ange varandra och andra i sin omgivning. Polisen fick därmed upp ögonen för ett lesbiskt nätverk som träffades hemma hos varandra för fester. Är du nyfiken på att läsa mer kan du ta del av de detaljerade rättshandlingarna i målet här: http://stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=29866

Lesbiskt arkiv samlar på bitar av den lesbiska historien, med målet att lägga ett pussel över lesbiskt liv, kamp och kärlek genom tiderna.

Denna artikel tillhör det lesbiska arkivet. Startsidan för Lesbiskt arkiv hittar du här: Lesbiskt arkiv

Lägg till ny kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras.